Листни торове и биостимулатори – перфектният избор за постигане на  високи

добиви в земеделието

 

Земеделието е динамична и постоянно развиваща се област, където иновациите и новите технологии играят ключова роля за увеличаване на добивите и подобряване на качеството на продукцията.

Листните торове и биостимулаторите са сред най-важните инструменти, които съвременните земеделци могат да използват, за да постигнат тези цели.

В тази статия ще разгледаме ползите и спецификите на тези продукти, тяхната уникалност и жизнена необходимост за растенията с цел устойчивост, преодоляване на хранителни дефицити и множество други положителни следствия от приложението им.

 

Листни торове: жизненоважна необходимост за културите

Листните торове са формулирани така, че да предоставят необходимите хранителни вещества директно през листата на растенията. Това позволява бързо и ефективно усвояване, което е особено важно в критични фази от развитието на културите.

На практика, в такива ситуации листното хранене няма аналог и е абсолютно незаменима техника за преодоляване на стресови ситуации. Основните ползи от използването на листни торове включват:

 • Бързо усвояване на хранителните вещества: Поради директното приложение върху листата, растенията могат да абсорбират хранителните вещества значително по-бързо в сравнение с почвеното торене.
 • По-добра ефективност: Листните торове позволяват точна дозировка и минимизират загубите на хранителни вещества, които могат да възникнат при традиционното почвено торене.
 • Преодоляване на хранителни дефицити: Те са изключително полезни за бързо коригиране на дефицити на микроелементи като желязо, магнезий, цинк и други, които могат да се появят в различни фази на растежа.
 • Подобряване на устойчивостта на стрес: Листните торове могат да помогнат на растенията да се справят по-добре с различни стресови фактори като суша, замръзвания или болести.

Специфики на листни торове Комплесал

Комплесал - новото лице на листното торене

Немският премиум бранд Комплесал предлага широка гама от листни торове, които са специално формулирани за различни видове култури, включително житни култури като царевица и пшеница, както и маслодайни растения.

Тези торове са разработени с висока концентрация на хранителни вещества и включват микроелементи, които са от съществено значение за оптималния растеж и развитие на растенията.

 • Комплексна формула: Листните торове Комплесал съдържат балансирана комбинация от макро- и микроелементи, които са необходими за растежа на растенията. Това включва азот (N), фосфор (P), калий (K), както и микроелементи като бор (B), манган (Mn) и мед (Cu).
 • Бързо действие: Формулите на Комплесал са създадени така, че да осигурят бързо усвояване и видими резултати в рамките на няколко дни след приложението.
 • Съвместимост с други продукти: Листните торове Комплесал са съвместими с повечето пестициди и хербициди, което улеснява интеграцията им в съществуващите програми за растителна защита.
 • Удобство на приложение: Те са лесни за употреба и могат да бъдат прилагани с помощта на стандартни пръскачки, което ги прави подходящи както за малки, така и за големи стопанства.

Суспензии и течни форми

 

Биостимулатори за листно приложение: устойчива иновация в земеделието, която

ще се превърне в определяща практика за успех

 

Биостимулаторите са продукти, които стимулират естествените процеси в растенията, като подобряват тяхната способност да се справят със стрес и да оптимизират растежа и развитието си. Основните ползи от използването на биостимулатори включват:

 • Увеличаване на добивите: Чрез стимулиране на физиологичните процеси, биостимулаторите помагат на растенията да използват по-ефективно наличните хранителни вещества и вода, което води до по-високи добиви.
 • Подобряване на качеството на продукцията: Биостимулаторите могат да повишат съдържанието на важни вещества като протеини, масла и витамини в продукцията.
 • Устойчивост на стрес: Те повишават устойчивостта на растенията към неблагоприятни условия като суша, студ, соленост на почвата и болести.
 • Подобряване на кореновата система: Биостимулаторите стимулират развитието на кореновата система, което подобрява усвояването на вода и хранителни вещества.

Специфики на биостимулатори Комплесал

Комплесал - новото лице на листното торене

Комплесал предлага биостимулатори, които са разработени с оглед на специфичните нужди на житни култури и маслодайни растения. Тези продукти съдържат биологично активни вещества, които подпомагат физиологичните процеси в растенията.

 • Аминокиселини и витамини: Биостимулаторите Комплесал съдържат аминокиселини и витамини, които подпомагат метаболизма на растенията и повишават устойчивостта им на стрес.
 • Хуминови и фулвинови киселини: Тези компоненти подобряват структурата на почвата и улесняват усвояването на хранителните вещества.
 • Антиоксиданти: Те предпазват растенията от оксидативен стрес, причинен от неблагоприятни условия на околната среда.
 • Приложение в различни фази: Биостимулаторите Комплесал могат да бъдат прилагани в различни фази на растежа, като се адаптират към специфичните нужди на растенията във всяка фаза.