Листни торове: Същност, важност и предимства

апр. 26, 2024 | торове Complesal

Какво всъщност са листни торове?

Листните торове са специализирана група продукти за хранене на растенията, които са адаптирани за прилагане директно върху листата на растението с много по-бърз достъп до хранителни вещества в сравнение с конвенционалното кореново торене. Технологията за листно торене е уникален, динамичен и ефективен метод за подхранване на културите. Този метод на приложение е отличен начин за снабдяване на растенията с хранителни вещества през целия им жизнен цикъл, защото хранителните вещества, които са били разтворени в течен носител, могат да бъдат директно абсорбирани през повърхността на листата, която може да се увеличи или свие в отговор на промените в околната среда на растението.

Листното подхранване е особено ценно, когато корените на растението не усвояват оптимално или има проблем с храненето от самата почва. Това може да се случи при екстремни студове или горещини, изобилие от конкурентни плевели, нематоди или много алкална почва. 

Листното подхранване е допълнителен и ефективен метод за подхранване на растенията. Листните торове са лесни за смесване и лесни за работа и прилагане и могат да се смесват с продукти за растителна защита, докато гранулираните торове са по-евтини в насипно състояние и предлагат опции с покритие с бавно освобождаване. Сега, след като видяхме какво представляват листните торове, нека да разгледаме и как работят.

усвояване на микроелементи от растението

 

Как действат листните торове?

Тъй като някои хранителни вещества на тора са водоразтворими и могат да се прилагат директно върху листата на растенията, листните торове могат да играят основна роля в храненето на растенията. За да разберем напълно как действат листните торове, първо трябва да разберем анатомията на листната тъкан на растението.

Същност на листата

Целият лист е заобиколен отгоре и отдолу от слой тъкан, наречен епидермис, подобно на човешката кожа. Този слой предпазва растението от прекомерна загуба на вода и осигурява бариера за външната среда. Горната повърхност на епидермиса е покрита с восъчен слой, наречен кутикула. Благодарение на своята хидрофобна природа, кутикулата естествено отблъсква водата от повърхността на листата и предпазва растението от външни стресови фактори и прекомерна загуба на вода.

Следващият слой, мезофилът, е притиснат между двата външни слоя на епидермиса и е зоната в листата, където се извършва фотосинтезата и където се помещава растителният еквивалент на нашата кръвоносна система. Малки отвори в епидермиса на растението, наречени устица, регулират движението на кислорода и въглеродния диоксид извън листата по време на фотосинтезата.

анатомия на листото

Листният тор със своите водоразтворими компоненти може да влезе в листата или чрез проникване в кутикулата, или чрез навлизане през устицата, които след това могат да бъдат поети и използвани във физиологичните процеси и метаболизма на растението. Кутикулата също е динамичен слой и променя дебелината си в отговор на факторите на околната среда, като дефицит на вода. Въпреки че восъчната кутикула представлява физическа бариера за листните хранителни вещества, по-голямата част от листния тор се абсорбира през кутикулата и по-малко през устицата. Това се постига чрез включване на повърхностно активни вещества или омокрящи агенти във формулата на тора, за да се преодолее водоотблъскващият характер на кутикулата.

Веднъж попаднали в листата на растението, хранителните вещества стимулират растежа на листата и достигат до корените на растението и допълнително увеличават активността на растежа. Корените от своя страна се стимулират, когато растението започне да изисква повече вода. Този метод на усвояване може да осигури незабавни ползи за растенията, които може да страдат от конкретен дефицит или стрес.

Листно приложение на фосфорни торове

Чрез прилагане на листни фосфатни торове върху листата, културата получава „енергиен тласък“, който от своя страна стимулира растежа на корените и издънките. Това води до почти незабавно възстановяване и позволява на растението да изгради устойчивост и да преодолее други стресове по-късно в своя жизнен цикъл. Това е особено полезно, когато има суша през пролетните и летните месеци.

Как, къде и кога се прилагат листни торове

Листните торове се прилагат върху листата на растението чрез пръскане. Спреят напоява целия лист на растението с хранителния продукт. Най-доброто време за прилагане на листен тор обикновено е рано сутрин или късно следобед, когато въздухът е по-хладен и влажността е най-висока. При тези условия листата на растението са пълни с вода и могат да абсорбират най-добре хранителните вещества. Ако листните пръскания се прилагат, когато листата са твърде горещи, количеството на проникване и абсорбция на хранителни вещества се намалява. Образуването на роса върху листата подпомага листното торене, тъй като торът, който вече е върху кутикулата, се разтваря отново в росата и след това прониква в растението.

Листното подхранване може да се прилага под формата на капки или фини мъгли. Фермерите трябва да гарантират, че прилагането се извършва при минимални ветрови условия, за да се предотврати отнасянето на пръсканията от целевите растения.  Листното торене е най-ефективно, когато културата е добре напоявана и листата не са обезцветени. Разтворите за листно пръскане са най-добри, когато са формулирани с леко кисело рН около 5,0. Повърхностноактивните вещества в спрея подобряват разпределението на капчиците и намаляват изгарянето или изгарянето на листата и могат да се прилагат с помощта на стандартно оборудване за напояване. От съществено значение е да се постигне пълно покритие на растителния покрив, за да се увеличи максимално усвояването.

Листните торове са специфични за хранителните нужди на растението и обикновено се формулират за конкретно състояние и вид култура. Ефективността на този тип хранене до голяма степен зависи от фактори като вид култура, структура на листата, температура, влажност, концентрация, рН и физически размер на капчиците за пръскане и наличието на повърхностно активно вещество. Микроелементите се прилагат успешно като листно подхранване, тъй като лесно се фиксират в почвата.

изображение, представящо приложение на листни торове върху земеделски култури

 

Предимства на листните торове

Предимствата на листните торове са повишените добиви и по-добрата устойчивост на болести. Растенията понасят по-добре сушата и качеството на реколтата може да се подобри. Освен това има специфичното предимство да се поема директно в целевите растителни органи и да преодолява абсорбционните бариери, които съществуват в почвата поради сложни взаимодействия на рН, излугване, фиксации в почвата, запушвания и други загуби.

Друго основно предимство на листното подхранване е, че резултатите са почти незабавни. Това е така, защото по-голямата част от приложението попада в растението, за разлика от конвенционалното торене, при което по-голямата част от тора завършва в почвата. Листното подхранване има най-съществен ефект по време на периоди на висок растеж и търсене на хранителни вещества. 

Листните подхранвания могат да отговорят на спешните нужди на растението много бързо и могат да предотвратят загуби на реколта, когато се прилагат навреме. По този начин те могат да се използват превантивно, а не след възникване на проблем.

Земеделецът има пълен контрол

Земеделецът може да насрочи прилагането за незабавна доставка — по този начин коригира щетите преди те да се превърнат в сериозни загуби поради внезапна слана, студ, топлина или суша. Честотата и концентрацията на хранителни вещества могат да бъдат внимателно контролирани и прилагани при оптимални метеорологични условия. Дозите на прилагане са много по-ниски от почвеното торене и представляват спестяване на разходи за торове и намален отпечатък върху околната среда. Когато смесва листен тор с пестициди, земеделецът може да постигне синергичен ефект и да спести разходи за прилагане. Листните торове могат да се използват и самостоятелно за покриване на нужди от фосфор, калций, магнезий, сяра и микроелементи, където са необходими само малки количества.

 

 

диагностика на състояние на земеделска култура

 

 

Complesal – Новото лице на листното торене 

Като глобален лидер в производството на торове, немският бранд Complesal разработи гама от специализирани листни торове и торове от следващо поколение, които включват иновативни продукти за превантивни и лечебни приложения. Тези продукти дават на растенията енергиен тласък, така че те достигат пълно развитие, намаляват стреса, укрепват защитните системи на растението и подобряват усвояването на корените през целия им жизнен цикъл. Листните торове Complesal са формулирани да отговарят на широка гама култури и растения, за да осигурят оптималния състав от хранителни вещества за растеж през целия им жизнен цикъл.

Комплесал - новото лице на листното торене

0 коментара